Indiana

HVORFOR ID-MERKE KATTEN DIN

Hvert år forsvinner tusenvis av katter fra sine eiere, og flere steder i landet har man hatt utfordringer med eierløse katter. Vi i Dyrebeskyttelsen Mo i Rana har opplevd flere tilfeller hvor vi ikke har kunnet koble katt og eier, til tross for annonsering av saken. Derfor oppfordrer vi alle til å ID-merke katten – på den måten blir det lettere å finne den igjen dersom den skulle bli borte. Dette gjelder også hunder, men det er flest katter som forsvinner fra eierne sine.

Hva er ID-merking/chip?

ID-merking innebærer at en elektronisk brikke, eller microchip, blir plassert under huden på katten. Denne kan skannes med en chipleser og oppgir eierens navn, adresse og telefonnummer, samt info om katten. Dyrebeskyttelsen Mo i Rana har flere chiplesere i distriktet. Dette for at vi skal ha rask tilgang når man finner en katt som har blitt påkjørt eller som har kommet seg bort fra hjemmet sitt.

Innekatter bør også ID-merkes i tilfelle det skulle skje et uhell og katten lurer seg ut. Det kan skje i de beste hjem.

Hva med halsbånd?

Et sikkerhetshalsbånd med telefonnummer øker sjansen for at eier blir kontaktet dersom katten skulle bli utsatt for en ulykke.Forskjellen mellom et vanlig halsbånd og et sikkerhetshalsbånd er at sistnevnte vil åpne seg når man rykker i det. Så hvis katten setter seg fast, vil låsen gå opp. Sjekk låsen jevnlig for å forsikre deg om at låsen fungerer som den skal.

En tatovering i øret med merket M eller ID viser at katten er chippet. Dette kan gjøre prosessen smidigere hvis en katt blir funnet.Før ble katter merket med et nummer tatovert i øret, dette gjøres stort sett ikke i dag. Finner man en katt med tatovert nummer i øret kan man også sjekke dette nummeret hos Dyreidentitet AS eller hos en veterinær.

ID-merking utføres av veterinæren.