HVORFOR KASTRERE KATTEN DIN?

To katter kan bli 20.000 katter på få år! Hunnkatten blir kjønnsmoden allerede før hun er et halvt år og kan bli drektig opptil fire ganger i året. Et kull består ofte av 2-5 kattunger. Alle disse trenger et godt hjem for å overleve. Ukastrerte katter som går ute formerer seg fort og mange kattunger dør av sult, sykdom eller fryser ihjel siden de ikke blir tatt vare på. I kolonier ser man ofte sykdom og innavl og kattene lider fordi vi ikke gidder å kastrere vår katt!

Hannkatten

En hannkatt kan bli kjønnsmoden allerede ved 6 måneders alder. Da begynner urinen og lukte ekstra sterkt og er han ute så vil han markere sitt territorium. Han skvetter her og der, det lukter ille og naboen din blir forbanna. Han har ødelagt hagemøbler, skadet kattene i nabolaget, mjauet høylytt hele natta. Han er plagsom og folk begynner å bli irriterte. Han slåss og kommer hjem full av sår og skader som må behandles. Han voldtar hunnkatter og blir far til mange kattunger som kanskje aldri får oppleve hvordan det er å ha et hjem. Han kan få sykdommer som han sprer videre og som kan være dødelige. Han er urolig og legger ut på lange vandringer for å utvide sitt territorium og finne make. Han har det ikke godt inni seg med all frustrasjon og hormoner som løper løpsk. Elsker du katten din vil du hjelpe den ved å få den kastrert. Han vil bli roligere og holde seg mer hjemme i armkroken din. Du hjelper også andre katter ved å ikke la han reprodusere seg! En kastrert katt er en lykkelig katt.  

Hunnkatten

Din vakre pusi kan få løpetid tidlig i livet sitt og allerede ved 6 måneders alder kan hun bli drektig og da er hun jo fortsatt bare en kattunge selv! Symptomer på løpetid er blant annet at hun går krokete med halen til siden, hun løfter opp rumpa og ruller på gulvet. Hun er mer kjærlig og gnir seg mot møbler eller deg, eller hun kan bli aggressiv og bite etter deg. Hun ‘roper’ på hannkatter og er veldig frustrert. Det er vondt for ei pusi og ha det sånn hele tida og det er en stor påkjenning for henne og føde kattunger flere ganger i året. Hvis du tror det er sunt for henne og få et kull før hun blir kastrert, tar du feil. Det er sånt vi trodde før i tida. P-piller anbefales heller ikke da dette kan føre til sykdommer som jurkreft og livmorbetennelse. Risikoen for brystkreftsvulster reduseres dersom katten kastreres før første løpetid.

FORDELER MED KASTRERING

Du får en katt som er mye mer harmonisk og lykkelig. Den er ikke med på å skape hjemløshet eller sykdom blant katter og den holder seg mer hjemme. Katten kan kastreres ved 6 måneders alder, men ofte før. Noen veterinærer går ut fra vekt og kastrerer katter når de er ca 2 kg. Snakk med din veterinær for gode råd!

Kastrér Katten Din!

Visste du at en kjønnsmoden, ukastrert hunnkatt og en ukastrert hannkatt potensielt kan bli til 20.000 kattunger i løpet av få år? Det finnes altfor mange hjemløse katter i Norge. Disse har en gang vært noens familiedyr og deres avkom.

I 2018 reddet Dyrebeskyttelsen Norge nærmere 7000 katter. Som ansvarsfull katteeier kan du være med på å hjelpe oss og senke antallet hjemløse katter ved å kastrere katten din. #chipandsnip

en kastrert katt er en lykkelig katt